Advies over voeding

Op deze pagina geven we u graag advies over voeding wanneer u ziek bent en advies over hoe u gezond kunt blijven. Mocht u of uw ouder, bekenden et cetera twijfelen of vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Voedingsadvies bij ziek zijn

Van mensen die besmet zijn met COVID-19 horen we terug dat het eten en drinken minder goed gaat omdat ze een vol gevoel in de buik hebben. Ook benauwdheid kan de eetlust belemmeren. Om herstel te bevorderen en te voorkomen dat u onder andere uw spiermassa achteruitgaat is het belangrijk om wel voldoende te blijven eten en drinken. Soms lukt vast voedsel zoals brood, warme maaltijden et cetera niet meer zo goed, maar ook met vloeibare voeding kan u ervoor zorgen dat uw lichaam voldoende binnenkrijgt.

Deze tips kunnen u helpen om goed te blijven eten en drinken:

  • neem of biedt minimaal 6 keer per dag een kleine portie te eten (aan)
  • koude maaltijden worden meestal beter gewaardeerd dan warme maaltijden
  • in verband met benauwdheid neemt vermoeidheid toe en wordt kauwen bemoeilijkt: (tijdelijk) gemalen maaltijden en (brood)pappen hebben daardoor de voorkeur. Verrijk deze indien mogelijk met een klontje boter, volle melk, slagroom, lepeltje jam en dergelijke
  • start laagdrempelig met drinkvoeding. Verdik deze indien nodig om verslikkingsgevaar te voorkomen. Frisse drinkvoeding op sapbasis (jucy) is geschikt bij taai slijmvorming
  • voorverdikte drinkvoeding en cupjes créme zijn ook inzetbaar en bevatten meer kcal dan bijvoorbeeld  een beker vifit of drinkontbijt
  • biedt zoveel als mogelijk is energierijke dranken aan, zoals: vruchtensap, volle melk, chocolademelk, koffie/thee met suiker en melk.

Voedingsadvies om gezond te blijven

Gezonde voeding is een voeding die onder andere voldoende energie en eiwitten bevat. Ook wanneer u minder actief bent of minder eetlust heeft, blijft het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen voor het onderhouden van uw afweer.
Naast de noodzaak van de inname van vitamines en mineralen via de alledaagse voeding willen we u de inname van voldoende vitamine D bij u onder de aandacht brengen. Met name nu u minder naar buiten kunt, heeft vitamine D extra aandacht nodig omdat het lichaam vanuit zonlicht vitamine D aanmaakt. Het advies is:

  • vrouwen boven de 50 jaar hebben 10 microgram (μ)
  • iedereen boven 70 jaar heeft 20 microgram (μ) vitamine D extra nodig.

Rondom het beweegmoment is het nodig om een eiwitrijk voedingsmiddel of eiwitrijke maaltijd te gebruiken met 20 gram eiwit. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat spieropbouw en spierbehoud bij de combinatie van bewegen én een eiwitrijke voeding het beste resultaat geeft.

Tot slot wordt er momenteel door commerciële bedrijven ingesprongen op het versterken van de weerstand en immuunsysteem door inname van vitamines en mineralen. Echter is er niet aangetoond dat de immuunstatus versterkt kan worden door een (specifiek) dieet. Helaas is niet aangetoond dat een specifiek voedingsmiddel, vitamine of mineraal een besmetting met het coronavirus kan voorkomen. Bij extra vitaminen of mineralen geldt niet altijd “baat het niet, schaadt het niet”, bijvoorbeeld bij de combinatie van bepaalde medicijnen en vitaminepreparaten. Heeft u hier vragen over, dan kunnen de diëtisten u adviseren.

Voor meer informatie wat een persoon van uw leeftijd minimaal nodig heeft: