Advies van onze diëtist

Gezonde voeding is een voeding die onder andere voldoende energie en eiwitten bevat. Ook wanneer u minder actief bent of minder eetlust heeft, blijft het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen voor het onderhouden van uw afweer.

Naast de noodzaak van de inname van vitamines en mineralen via de alledaagse voeding willen we u alert maken op de inname van voldoende vitamine D. Met name nu u minder naar buiten kunt, heeft vitamine D extra aandacht omdat het lichaam vanuit zonlicht vitamine D aanmaakt. Het advies is:

  • Vrouwen boven de 50 jaar hebben 10 microgram (µ)
  • Iedereen boven 70 jaar heeft 20 microgram (µ) vitamine D extra nodig

Rondom het beweegmoment is het nodig om een eiwitrijke voedingsmiddel/maaltijd te gebruiken met 20 gram eiwit. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat spieropbouw en spierbehoud bij de combinatie van bewegen én een eiwitrijke voeding het beste resultaat geeft.

Tot slot wordt er momenteel door commerciële bedrijven ingesprongen op het versterken van de weerstand en immuunsysteem door inname van vitamines en mineralen. Echter is er niet aangetoond dat de immuun status versterkt kan worden door een (specifiek) dieet. Ook is helaas niet aangetoond dat specifiek voedingsmiddel, vitamine of mineraal een besmetting met COVID-19/ Coronavirus kan voorkomen. Bij extra vitaminen of mineralen geldt niet altijd “baat het niet, schaadt het niet”, bijvoorbeeld bij de combinatie van bepaalde medicijnen en vitaminepreparaten. Heeft u hier vragen over dan kunnen wij u adviseren.

Zie voor meer informatie de website en in tabel 2 onder aan deze informatie wat een persoon van uw leeftijd minimaal nodig heeft.

Wat zijn de voordelen van bewegen en goede voeding?
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer men voldoet aan de minimale beweegnorm en goede voeding neemt dit zorgt voor verbetering van spierkracht en loopsnelheid en het risico verlaagt op:

  • Hart- en vaatziekten
  • Het krijgen van depressieve symptomen
  • Botbreuken
  • Lichamelijke beperkingen
  • Achteruitgang in het geheugen

Tabel Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

  Mannen vanaf 50 jaar Vrouwen vanaf 50 jaar
Groente (gram) 250 gram 250 gram
Fruit (porties) 2 stuks 2 stuks
Bruine of volkoren boterhammen 50-70 jaar: 6-7 sneeën
>70 jaar: 4-6 sneeën
3-4 sneeën
Volkoren graanproducten of aardappelen 4 opscheplepels of kleine aardappels 3-4 opscheplepels of kleine aardappels
Vlees of vis 100 gram vis, 2-3 opscheplepels peulvruchten, max. 500 gram vlees per week, 2-3 eieren 100 gram vis, 2-3 opscheplepels peulvruchten, max. 500 gram vlees per week, 2-3 eieren
Ongezouten noten 15 gram 15 gram
Zuivel 3-4 porties 3-4 porties
Kaas 40 gram 40 gram
Smeer- en bereidingsvetten (gram) 55-65 gram 40 gram
Vocht (liter) 1,5-2 liter 1,5-2 liter

 

Heeft u na het lezen van deze adviezen nog vragen? Bel ons gerust op 0342-40 40 00.