Gezellige middag op dagbehandeling Garderen

Onlangs hadden we een gezellige middag die verzorgd werd door de leerlingen van groep 8 van de Prins Bernhardschool in Garderen. We werden getrakteerd op een heerlijk plakje cake gegarneerd met aardbeien en slagroom dat ze zelf gemaakt hadden.

Over vroeger
Daarna gingen we in groepjes uiteen. Elk groepje bestond uit 2 bezoekers van de dagbehandeling en een aantal kinderen. Een groepje deed een spelletje en in de andere groepjes werd er over vroeger verteld.MwVink 186 x157 De kinderen hadden plaatjes van attributen van vroeger en stelden vragen over de oorlog.

Krant als toiletpapier
Ik heb verteld dat we in de oorlog bonnen moesten hebben om eten  te kunnen krijgen. Ook voor kleding en schoenen had je bonnen nodig. Elke maand kreeg je een kaart met bonnen. Mijn moeder verdeelde  de bonnen over de weken zodat we de maand rond konden komen. Wij woonden op de boerderij en hadden zelf melk. Hier maakten we boter van. Ook hadden we zelf eieren. In de stad was dit heel anders, daar hadden ze dat niet. Ook hadden we schoenen met buigzame houten zolen. De kinderen waren heel belangstellend en wilden van alles weten. Ook was er een plaatje van een ouderwets toilet, daar stond op dat het een plee was en dat er krantenpapier gebruikt werd als toiletpapier. De kinderen konden zich hier niets bij voorstellen en toen ik vertelde dat we kranten in reepjes scheurden en dat we met die reepjes dan ons poepertje schoonmaakten, dit was puur Hollands,  moesten de kinderen toch wel een beetje gniffelen.

Het was een hele leuke middag en wat ons betreft mogen ze nog eens komen.

Hartelijke groet,
Mw. Vink (91 jaar)