Veilig aan het bed – veilig op het internet
Zo doen wij dat!
Gouden regels
De vorige keer heb je in de nieuwsbrief kunnen lezen over de 5 ‘gouden regels’ die jou en mij moeten helpen om het werken bij zorgorganisatie Norschoten veiliger te maken. Zowel in de zorg aan het bed als achter je laptop of pc en op het internet. En hoewel de regels eigenlijk voor zich spreken, is het altijd fijn om iets meer uitleg te krijgen. Vandaag lees je meer over regel 1:
Gouden regel 1: Deel nooit je wachtwoord
Dat klinkt natuurlijk als een open deur. Waarom zou je je wachtwoord afgeven? Dat is toch een persoonlijk iets? Helemaal waar! En toch kan het gebeuren dat je even niet kunt inloggen, of net je wachtwoord hebt gewijzigd en niet meer weet… en dan is het reuzehandig als je even het wachtwoord van je collega mag ‘lenen’. Dan kun je namelijk weer snel door met werken. Toch adviseren we je dringend nooit je wachtwoorden te delen. Zowel zakelijk als privé.
Wist je trouwens dat recent getest is hoe veilig de wachtwoorden zijn die we bij Norschoten gebruiken? Schrikt niet! De helft van al onze wachtwoorden was binnen een paar uur gekraakt! Nou was dit een professionele test. Maar dat kan een hacker met minder goede bedoelingen natuurlijk ook…
Vanaf 3 november aangescherpt wachtwoordbeleid
Tot nu toe stelden we geen strenge eisen aan de wachtwoorden bij Norschoten. Een wachtwoord mocht bestaan uit vijf tekens en we vroegen je eens in de zes maanden om dit wachtwoord aan te passen. Daar komt vanaf 3 november a.s. verandering in.
Veilige wachtwoorden
Jouw wachtwoord bij Norschoten moet vanaf 3 november aan de volgende eisen voldoen:
- minimaal 10 tekens
- van die 10 tekens is minimaal 1 teken een hoofdletter
- van die 10 tekens is minimaal 1 teken een cijfer
- van die 10 tekens is minimaal 1 teken een symbool
- om de drie maanden vragen we om je wachtwoord te vernieuwen
Dit geldt voor de volgende programma’s: webmail, outlook op je telefoon en Teams (microsoftaccount). Dit geldt niet voor ECD, Inplanning, Youforce. Maar natuurlijk is het wel verstandig om ook voor deze programma’s een sterk wachtwoord te kiezen.
Een wachtwoord kraken? Zo makkelijk gaat dat dus!
Wachtwoord wijzigen
Je wachtwoord wijzigen, doe je op de volgende manier:
Ga bovenin naar de connectiebar (witte puntjes en pijl) klik daar vervolgens op CTR+ALT+DEL
Kies voor: Wachtwoord wijzigen.
- Vul je ‘oude’ wachtwoord in
- Vul je nieuwe wachtwoord in (minimaal 10 tekens met minimaal 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 symbool)
- Vul ter controle je nieuwe wachtwoord in
- Klik op pijltje achter je 2e wachtwoord.
Moeite om je wachtwoord te onthouden? Dan zijn deze tips echt iets voor jou!
Gebruik een wachtwoordzin
Met een hele zin als wachtwoord creëer je een heel sterk wachtwoord. Daarnaast is een zin vaak makkelijk te onthouden. Een lang en ‘makkelijk’ wachtwoord kan sterker zijn dan een kort en ‘lastig’ wachtwoord. In onderstaande video ‘Hoe kraakt iemand een wachtwoord’ wordt de theorie hierachter uitgelegd. Wil je meteen het moraal van dit verhaal: In één seconde kan een hacker twee miljard wachtwoordmogelijkheden raden. En heb jij een huis-tuin-en-keuken-wachtwoord, zeg maar elk wachtwoord uit het woordenboek, dan wordt jouw wachtwoord door een hacker in één seconden geraden
https://www.youtube.com/watch?v=sCMotoEV3TY&feature=emb_logo
Gebruik niet één wachtwoord voor meerdere programma’s of websites
Uiteraard is het makkelijker om te onthouden, maar als eenmaal één wachtwoord gekraakt is, dan hebben kwaadwillenden direct toegang tot meerdere websites of programma’s waar je gebruik van maakt.
Verander regelmatig je wachtwoord
Eens in de drie maanden krijg je een mail van administrator@norschoten.nl met de melding dat je wachtwoord verloopt. Dat doen we niet voor niets. Door regelmatig je wachtwoord te wijzigen verklein je de kans dat jouw wachtwoord wordt gekraakt. Ook privé niet vergeten hoor!
Voldoet je wachtwoord na 3 november niet aan de nieuwe eisen, dan krijg je bij een nieuwe inlogpoging die melding dat een nieuw wachtwoord verplicht is. Ook als je account tussentijds even vergrendeld is.
Binnen zorgorganisatie Norschoten werken we met veel verschillende soorten gegevens en informatie. Denk aan persoonlijke en medische gegevens van cliënten, financiële informatie over leveranciers en vertrouwelijke informatie van medewerkers. Deze gegevens toegankelijk houden en veilig bewaren is noodzakelijk. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar zijn we ons daar voldoende van bewust? Klik hier voor een overzicht van de vijf gouden regels.