Nieuws

Van Norschoten
19 november 2018

Bloemen voor dappere omstanders

Door kordaat optreden wisten omstanders op donderdag 15 november een ernstig treinongeluk op het nippertje te voorkomen. Een cliënt van zorgorganisatie Norschoten was met zijn scootmobiel ten val gekomen op de spoorwegovergang, op het moment dat er een trein in aantocht was. Omstanders zagen het gebeuren en konden de man net op tijd van het spoor trekken. Alle reden voor Norschoten om deze mensen in het zonnetje te zetten.

Met de schrik vrij

“Onze cliënt is in de ambulance gecontroleerd en heeft gelukkig niets ernstigs aan deze val overgehouden. Natuurlijk is hij heel erg geschrokken, maar blij dat dit zo goed is afgelopen. De mensen die hem voor de naderende trein weg hebben kunnen halen,  zijn echte helden”, aldus Renze van den Noort, manager zorg en welzijn bij Norschoten. “Zij hebben onverschrokken en snel hebben gehandeld en zo een afschuwelijk ongeluk weten te voorkomen. Daar zijn we hen heel erg dankbaar voor en dat willen we ook tonen. Zaterdag hebben we hen uitgenodigd om zo op een rustig moment, hen met een bos bloemen te bedanken voor hun daadkrachtig handelen”.

Bloemen voor de redders

bloemen voor dappere omstanders 461x346Zaterdag zijn de drie redders, Ria en José van de Bovenkamp (moeder en dochter) en Gerinde van den Brink bedankt voor hun hulp, door onze cliënt en zijn echtgenote. Ook de drie Norschoten-medewerkers die toevallig onderweg waren naar een bijeenkomst en bij de spoorwegovergang direct de omstanders konden bijstaan, waren hierbij aanwezig. Norschoten had bloemen voor alle hulpverleners en kregen een presentje van de echtgenote van de cliënt. Onder het genot van een kopje koffie is met de aanwezigen stilgestaan bij de gebeurtenis. Vooral de paniek die de omstanders is overkomen als je de trein ziet naderen en geen keus meer hebt, behalve met alle kracht die je hebt het slachtoffer en de scootmobiel van de spoorwegovergang te trekken.

Mooi was de ervaring van de redders dat er in hele korte tijd toch samenwerking en hulp kwam van enkele andere omstanders hoewel men ook heeft gezien dat voorbijgangers “gewoon” passeerden zonder te helpen. De “redders” spraken hun verbazing uit hoe mensen dat kunnen doen.

Nazorg

Ook is er  aandacht besteed aan de nazorg voor de redders. Wat doe je als je zoiets is overkomen? “De tijd erna sta je nog helemaal te trillen” aldus Gerlinde van dn Brink. De medewerkers van Norschoten zijn die middag naar een scholing geweest die ze halverwege weer hebben verlaten omdat hun gedachten maar bleven bij het ongeluk. Eenmaal thuis wil je je verhaal ook kwijt aan je thuisfront. “Je wil deze gebeurtenis gelijk delen” aldus een van de medewerkers.

Nieuwsarchief