Generatietuin voor jong en oud bij zorgorganisatie Norschoten
In februari van dit jaar is op locatie Klaverweide van zorgorganisatie Norschoten in Barneveld een Generatietuin gerealiseerd. Een tuin waarin cliënten van Norschoten, omwonenden en buurtgenoten, van jong tot oud, kunnen sporten, bewegen en spelen. Met de realisatie van deze tuin komt een wens van Norschoten uit: Participeren in de wijk met medebewoners en bewegen, in welke vorm dan ook. Want beweging draagt direct bij aan het welzijn en de gezondheid van cliënten.
Direct in gebruik genomen
Direct na het opleveren is de generatietuin, door cliënten, medewerkers en buurtbewoners in gebruik genomen. Je kunt in de tuin gebruik maken van de diverse speel, beweeg- en fitnesstoestellen die zijn opgesteld. Liever werken aan je conditie? Ook dat is mogelijk. Je kunt in de tuin namelijk ook een bootcampparcours afleggen. En na inspanning is het goed uitrusten op de diverse bankjes die in de tuin zijn opgesteld. Het is een levendige omgeving waar ontmoeten, bewegen en beleven centraal staan.
Bekijk hier de film waarin te zien is wat er allemaal te doen is in de generatietuin.
Gezonder door bewegen
‘Bewegen heeft een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Een korte wandeling op een helling verbeterd bijvoorbeeld de balans, houdt gewrichten soepel en de spieren lenig. Het risico op vallen neemt daardoor af’. Aan het woord is Petra van de Brink, eerste medewerker Kennis en behandelcentrum bij Norschoten. Petra vervolgt: ‘Cliënten van Norschoten worden gestimuleerd om regelmatig gebruik te maken van de tuin. De inrichting van de tuin is zorgvuldig gekozen. Zo kunnen mensen die gebruiken maken van een rolstoel ook bewegen op de diverse toestellen en er is een afgesloten deel waar mensen met dementie veilig en beschermd kunnen bewegen. Maar ook voor cliënten en omwonenden die niet willen of kunnen bewegen is de generatietuin een prachtige plaats om te verblijven. Er is zoveel te zien. Bijvoorbeeld de spelende kinderen uit de buurt. Die beweging en het zichtbare plezier stimuleert de zintuigen van de wat oudere mensen. Het brengt generaties dichter bij elkaar’, aldus van den Brink
Beperkt door corona
Nadat de generatietuin in gebruik is genomen gooide het coronavirus helaas tijdelijk roet in het eten. Op dit moment wordt beperkt gebruik gemaakt van de tuin. ‘We kijken uit naar het moment dat we weer onbeperkt gebruik kunnen maken van alle toestellen en voorzieningen. Zodra dat mogelijk is, willen we samen met de omwonenden de tuin alsnog officieel openen. We hebben namelijk iets bijzonders en unieks neergezet dat direct bijdraagt aan de gezondheid van mensen. En dat mag, nee dat moet, iedereen natuurlijk weten, sluit Petra van den Brink trots af.
Het is gelukt om de financiering voor het project helemaal rond te krijgen, dankzij de bijdragen van Stichting Gezondheids- en Welzijnszorg Barneveld, Rabofonds Gelderse Vallei, Lionsclub Barneveld, Stichting Vrienden van Norschoten en Zorgorganisatie Norschoten.