Nieuws

Van Norschoten
11 september 2022

Geslaagd symposium slaapproblemen bij ziekte van Parkinson

Op donderdag 8 september organiseerde Zorgorganisatie Norschoten een symposium over slaapproblematiek bij personen met de ziekte van Parkinson. Maar liefst 53 personen van uiteenlopende organisaties, waren aanwezig in de Garve om geïnformeerd en geïnspireerd te worden over dit specifieke onderwerp. Ook mensen die de ziekte van Parkinson zélf hebben waren aanwezig. Gastspreker deze avond was Sebastiaan Overeem, arts en somnoloog. Als slaapexpert is hij gespecialiseerd in neurologische slaapstoornissen. Tijdens het symposium werd kennis gedeeld over de oorzaken van de slaapproblemen en hoe hier mee om te gaan als patiënt maar ook als partner of mantelzorger.

Slecht slapen veel voorkomend probleem
Slecht slapen is een veel voorkomend probleem bij mensen met Parkinson. 60% van de mensen met deze aandoening ervaart slaapproblemen. De slaapproblemen kunnen ontstaan door medicatie, door schade aan het brein of zijn een gevolg van de bewegingsproblematiek. Als men ’s nachts wakker wordt kan men gaan piekeren en komt niet eenvoudig weer in slaap. Daarnaast gaat het omdraaien in bed niet altijd makkelijk. Ook kan vaak plassen (tot wel 6x per nacht), ervoor zorgen dat men te weinig slaapt. Ook nachtelijke hallucinaties is een probleem dat voorkomt bij mensen met Parkinson. Niet alleen de persoon zelf slaapt hierdoor te weinig, ook de partner en tevens vaak mantelzorger, komt op deze manier niet aan voldoende slaap. En we weten allemaal dat slaaptekort een negatief effect heeft op het functioneren en je humeur.

Norschoten expert op gebied van Parkinson
Norschoten is expert op het gebied van Parkinson en biedt onder andere het Parkinson Totaal programma op diverse dagcentra. Op de dagcentra ontmoeten cliënten andere lotgenoten die soortgelijke problemen ervaren. Men krijgt hier inzicht in het eigen functioneren en de problemen waar men tegenaan loopt. Diverse behandelaren van Norschoten zoals een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een diëtist en een psycholoog bieden deskundige behandeling en begeleiding bij het leren omgaan met de gevolgen van Parkinson. ‘Had ik deze stap maar eerder gezet’, is een veelgehoorde opmerking  van bezoekers van het dagcentrum. Na enige weerstand in het begin, komt men er snel achter dat samen met lotgenoten een therapieprogramma volgen echt stimulerend werkt.

Tips van de expert
Arts en somnoloog Sebastiaan Overeem, werkt bij het slaapcentrum Kempenhaege in Heeze en coördineert wetenschappelijk onderzoek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde. Overeem gaf deze avond aan dat het belangrijk is om het slaapprobleem serieus te nemen. Zeker als je overdag niet kan functioneren of minder functioneert. Je moet niet te snel denken dat het bij de ziekte van Parkinson hoort en dat je het daarmee moet doen. Probeer bij het omschrijven van het slaapprobleem niet in algemeenheden te vervallen, maar geef een gedetailleerde beschrijving van wat er ’s nachts er gebeurt. Dit helpt de dokter om een diagnose te kunnen stellen. Overeem had ook een tip voor zorgverleners: kijk naar groepen oorzaken en onderzoek dit samen met de cliënt. Voorbeelden van groepen zijn: zijn de problemen aanwezig bij het inslapen of juist bij het doorslapen? Of komt het door ademhalingsproblemen of misschien door de bewegingen tijdens de slaap? Voor elke groep is een ander hersengebied actief. Op meerdere manieren kunnen die gebieden verstoord zijn. Voor de oplossing is het belangrijk om juist naar die oorzaak te zoeken. Een oorzaak wegnemen is niet altijd mogelijk. Dan zoek je verder naar praktische oplossingen. Bijvoorbeeld beddengoed van satijn om het omdraaien in bed makkelijker te maken.

Tijdens de avond werden hapjes geserveerd die waren gemaakt in samenwerking met onze diëtist en logopedist. Het waren smakelijke hapjes rijk aan voedingswaarden en waar men zich niet in kan verslikken.

Nieuwsarchief