Nieuws

Van Norschoten
28 augustus 2017

Statushouder doet geslaagde taalstage bij Norschoten

Shiyar Abdelkader, een 20-jarige statushouder afkomstig uit Syrië,  heeft in augustus 2017  zijn taalstage op dagbehandeling van Norschoten in Garderen afgesloten. Hij is de eerste statushouder die binnen Norschoten een taalstageplek heeft gekregen. De ervaring met Shiyar is voor Norschoten aanleiding om meer van deze taalstagiairs te plaatsen.

Nederlands leren

taalstagiair Norschoten 260x234Taalstages zijn bedoeld voor statushouders die in Barneveld wonen en de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. Zij zijn (vaak omdat ze de taal niet spreken) niet in staat deel te nemen aan betaalde arbeid. De basis van deze taalstage is dat statushouders de Nederlandse taal leren door het doen van activiteiten en het verrichten van werkzaamheden waarbij de Nederlandse taal wordt gesproken. De gemeente Barneveld initieert deze taalstages.

Ervaring opdoen

Drie dagen in de week draaide Shiyar mee op de dagbehandeling van Norschoten in Garderen.  Anna Lokhorst, verzorgende op de dagbehandeling Garderen heeft Shiyar een half jaar begeleid. Zij vertelt dat hij zich inmiddels goed verstaanbaar kan maken en het hart van de bezoekers heeft gestolen.  Shiyar: “We beginnen hier ’s ochtends met koffie drinken en praten, luisteren en verhalen ‘zeggen’. Daarna doe ik een spelletje mens erger je niet met een van de mannen. Tussen de middag ga ik de krant lezen met een cliënte. Zij praat langzaam en kan goed woorden uitleggen. Ik wilde het liefst met oudere mensen stage lopen. Ik heb het ook met jonge mensen geprobeerd, maar die hebben niet zoveel geduld. Oudere mensen geven een voorbeeld, zodat ik het woord ga snappen. En als ik het niet begrijp leggen ze het nog een keer uit en nog een keer. Woorden die ik op een dag heb geleerd, schrijf ik op. ’s Avonds thuis leer ik die dan nog een keer en oefen ik met behulp van google translate de uitspraak.”

Win-win situatie

Anna Lokhorst: “Het is een win-win situatie: Shiyar leert zo gaandeweg de Nederlandse taal, vooral de zinsopbouw. Onze dagbehandelingsbezoekers vinden het waardevol om iemand behulpzaam te zijn en voelen zich zo ook nuttig. Wat ook mooi is om te vermelden is dat Shiyar aangenomen is op de CHE in Ede.  Na een schakeljaar gaat hij daar de HBO-Verpleegkunde studeren. Hij heeft veel geleerd en wat hebben wij en onze cliënten genoten van zijn aanwezigheid.” Shiyar met zijn certificaat

Praktijkopleider Reina Bouw overhandigde hem namens Norschoten een certificaat met een bos bloemen. “De eerste bloemen die hij ooit in zijn leven kreeg”, vertelde hij. We gaan hem missen. Maar we zijn blij dat we hem een stukje op weg hebben kunnen helpen. Het was mooi om te zien hoe gek ze inmiddels op deze jongen zijn en hoe leuk hij met ze omgaat en hoe ze hem zullen missen”.

Nieuwsarchief