Zorgorganisatie Norschoten doet sinds kort mee aan de Lea Parkinson-pilot. Deze wetenschappelijke pilot onderzoekt de effecten bij het gebruik van de robotrollator Lea bij cliënten met de ziekte van Parkinson.
Interactieve robotrollator
Lea is een interactieve robotrollator met spraakvoorziening die ervoor zorgt dat minder mobiele mensen langer een zelfstandig, veilig en actief leven kunnen blijven leiden. Lea begeleidt actief bij het veilig (op)staan en lopen, helpt vallen voorkomen en kan zelfstandig naar een cliënt toekomen.
De zorgrobot Lea heeft verschillende functionaliteiten die het omgaan met de symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen vergemakkelijken. Zo zien de sensoren van de LEA dat een patiënt te ver achter de rollator staat en vraagt vervolgens aan de patiënt om dichterbij te komen.
Wetenschappelijk onderzoek
Maarten van Beekhoven, fysiotherapeut: “In samenwerking met Medical Delta, Erasmus Universiteit, de Haagse Hogeschool en Hogeschool leiden is deze studie gestart naar de effectiviteit van Lea bij mensen met de ziekte van Parkinson. Norschoten doet zes maanden lang met drie Lea’s mee aan deze pilot. Cliënten van onze Parkinson-dagbehandeling testen de Lea ook thuis.
Zorgorganisatie Norschoten werkt als specialist in (hoog)complexe zorg en behandeling graag mee aan wetenschappelijk onderzoek, omdat wij het belangrijk vinden continu op zoek te gaan naar nóg betere zorg en behandeling voor onze cliënten.”