Vrijwilligersactiviteiten

Als vrijwilliger kunt u diverse activiteiten binnen Norschoten ondersteunen. Zowel buiten als binnen. Denk aan het ondersteunen van een groepsactiviteit, maar als u liever een-op-een contact met de cliënten wilt, kan dat ook. Een praatje, een kleine wandeling of samen op een duofiets; allemaal zaken waarmee u verschil kunt maken. U haalt de cliënten uit de dagelijkse routine en kunt echt even tijd en aandacht aan hen besteden. U krijgt er enorm veel waardering voor terug. Niet alleen van onze cliënten, maar ook van de medewerkers.

Hieronder treft u een beschrijving van de diverse vrijwilligerstaken of werkzaamheden, zowel voor buiten- als voor binnenactiviteiten.

Contactpersoon vrijwilligers

U houdt ervan om een goede match te maken; de juiste mensen aan elkaar te koppelen. Als dit is gelukt houdt u de vinger aan de pols om te horen of alles soepel verloopt. U heeft een luisterend oor voor anderen; kortom, u vindt contact met mensen belangrijk. Norschoten is naar u op zoek. Als contactpersoon voor één van de locaties bent u de schakel tussen vrijwilligers en medewerkers. U voert kennismakingsgesprekken met aspirant-vrijwilligers om te kijken welke activiteit bij hen past en introduceert nieuwe vrijwilligers bij de medewerkers. Daarnaast zorgt u ervoor dat alles administratief geregeld wordt.

Kortom; houdt u van regelen en organiseren en heeft u inzicht in mensen? Dan is dit een taak die bij uitstek bij u past!

Dierverzorging

Prachtig is het om te zien hoe onze cliënten reageren op dieren. Af en toe komt een vrijwilliger langs met een hond; je kunt dan goed zien hoe ontspannend de aanwezigheid van een dier werkt.Op Norschoten zijn konijntjes om mee te knuffelen en kippen net als thuis op de boerderij. De dieren moeten worden verzorgd en de hokken schoongemaakt. Ben jij die dierenliefhebber die wij hiervoor zoeken?

Duofietsen
©JL-8638 700x711aSamen op de fiets een frisse neus halen en onderweg tijd voor een gezellig praatje. Voor cliënten die minder mobiel zijn is bewegen extra belangrijk. Op alle locaties van Norschoten is een (elektrische) duofiets aanwezig, Wilt u samen met een van onze cliënten af en toe  een tochtje maken in de omgeving? Dan zijn we op zoek naar u!

Gastheer/gastvrouw kleinschalig wonen

Het is niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan. Gelukkig is er ook binnenshuis het nodige vertier waarbij de inzet van vrijwilligers van harte welkom is. Sommige cliënten houden van een spelletje of iemand wil samen de krant lezen om toch op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen buitenshuis. Een ander wil een praatje, samen koffiedrinken, koekjes bakken of in oude prentenboeken bekijken hoe het vroeger was. Misschien hebt u wel eenzelfde hobby als een van onze cliënten. Dan is het voor u beiden leuk om daar samen mee bezig te zijn of over te praten.

Ook onze jongere cliënten vinden het leuk als er af en toe een leeftijdsgenoot langskomt om iets met hen te ondernemen: een spelletje op de computer en dergelijke.

Gastheer/gastvrouw welzijnswinkel

In de welzijnswinkel van Norschoten worden spelmaterialen, boeken, cd’s en dvd’s uitgeleend aan cliënten, familieleden, medewerkers en vrijwilligers. Er zijn ook artikelen te koop die te maken hebben met welzijn en welzijnsactiviteiten. Bezoekers kunnen er terecht met vragen over welzijn en vrijwilligerswerk. Deze winkel wordt gerund door welzijnsbegeleiders; maar zij kunnen wel wat hulp gebruiken. Bent u iemand die er plezier in heeft om materialen mooi uit te stallen en bezoekers te helpen om te vinden wat zij zoeken? Voelt u zich vertrouwd met het uitlenen en innemen van materialen en de daarbijkomende administratieve handelingen; dan komen wij graag in contact met u!

Groepsactiviteit (assisteren bij groepsactiviteit)

Soms zijn er groepen cliënten die gezamenlijk een activiteit beoefenen. Samen lekker bezig zijn doet iedereen goed. Er is een mogelijkheid om samen koffie te drinken en gezellig te kletsen, gymmen, spelletjes doen, film kijken, schilderen, enz. De groepen staan onder leiding van een welzijnsbegeleider. De vrijwilliger zet alles voor de activiteit klaar, haalt cliënten op, schenkt koffie of thee, en assisteert bij de activiteit. Na afloop wordt alles weer opgeruimd en worden de cliënten weer naar de woning gebracht.  Zo zorgt de vrijwilliger voor een ontspannen sfeer waarbij aandacht is voor iedereen. Gezelligheid staat hierbij voorop!

Er is ook een bijbelkring. Onder leiding van de predikant wordt er gepraat en gezongen en is er aandacht voor het geestelijk welzijn van de cliënt.

Bent u liever buiten dan binnen dan is het misschien iets voor u om in een groep te wandelen. Op verschillende tijden wordt er op de locaties met een groep cliënten, die in een rolstoel zitten, gewandeld. Hoe meer vrijwilligers er zijn, des te meer cliënten kunnen mee!  Het is altijd gezellig en weer een kans voor iedereen om de frisse buitenlucht in te ademen. De vrijwilligers verzamelen zich van te voren en gaan soms ook cliënten ophalen. Met z’n allen wordt er meestal een rondje door de wijk of het bos gelopen. Na een uurtje bent u weer terug en wordt er nog glaasje fris gedronken. Een mooie gelegenheid om de cliënten een plezier te doen en om kennis te maken met andere vrijwilligers.

Hospice

Hecht u ook zoveel waarde aan: er zijn voor anderen op die momenten dat zij het hard nodig hebben? Wilt u als vrijwilliger van het hospice de verpleegkundigen ondersteunen in het verzorgen en begeleiden van gasten en hun naasten? Het aanwezig zijn houdt in: lichamelijke verzorging, cliënt en mantelzorgers bijstaan en hen emotionele steun verlenen, zorgen voor een kopje koffie of thee en het bieden van een luisterend oor. Onze hospice-vrijwilligers krijgen een training op het gebied van til-technieken, gespreksvaardigheden en palliatieve zorg. Wij zorgen graag goed voor u, zodat u op uw beurt goede zorg kunt verlenen.

Intern vervoer

Bent u graag in beweging en vindt u het prettig op een ongedwongen manier contact te maken met de cliënten? Er zijn cliënten die minder goed ter been zijn. Soms moeten er echter wel hele afstanden afgelegd worden om naar therapie, de kapper of naar het restaurant  te gaan. Als u cliënten ophaalt voor therapie dan kunt u zelf ook deelnemen aan de therapie. Samen op de hometrainer stimuleert en maakt de therapie minder vermoeiend. Brengt u revalidanten ‘s avonds naar het restaurant voor de warme maaltijd dan mag u aanschuiven aan tafel en ook een hapje mee-eten. Zo maakt u contact met de cliënten en kunt u samen zorgen voor een gezellige sfeer.

Kerkdiensten

Elke zondag  is er op iedere locatie van Norschoten voor cliënten en familie gelegenheid om een kerkdienst bij te wonen.  Vrijwilligers zorgen ervoor dat iedereen de mogelijkheid krijgt om hieraan deel te nemen. Elke zondag is er een groep vrijwilligers aanwezig die zorgt dat alles goed verloopt. Voordat de dienst begint wordt alles klaargezet in de zaal. Daarna worden de cliënten opgehaald en kan iedereen deelnemen aan de eucharistieviering.  Sommige cliënten moeten hierbij een handje geholpen worden. Het is wel handig als er iemand in de buurt is die even de juiste bladzijde in de liedbundel aanwijst of iemand die het offergeld uit de tas wil pakken. Na afloop worden de cliënten weer teruggebracht en alles wordt weer opgeruimd.  De vrijwilligers worden ingedeeld volgens een rooster, zodat iedereen tijdig weet op welke zondag men verwacht wordt.

Klussen

Er is veel  te doen op Norschoten.  De cliënten komen natuurlijk op de eerste plaats. Zij hebben aandacht en verzorging nodig. Maar iemand voelt zich pas prettig als ook de omgeving in orde is. Steekt u graag de handen uit de mouwen? Dan is er wellicht werk te doen dat bij u past. Zo zijn er vrijwilligers die helpen met tuinieren, strijken, foto’s ordenen  of kapotte boeken repareren. Zij komen regelmatig naar Norschoten. Maar er zijn ook vrijwilligers die eenmaal per jaar helpen met het organiseren van festiviteiten. Elke hulp is welkom.  Niet iedereen is in de gelegenheid om zich op vaste tijden in te zetten. Door je op te geven voor klussen kun je je eigen tijd indelen  en komen wanneer het jou schikt.

Koken

Kookliefhebbers opgelet!

Houdt u er van om een lekkere maaltijd op tafel te toveren? De geur van koken en bakken haalt herinneringen naar boven en geeft een huiselijke sfeer. Het leidt tot allerlei leuke gesprekjes.  Een vrijwilliger die kookt gaat gezellig aan tafel zitten en bereidt de maaltijd voor. Als het mogelijk is helpen de cliënten mee en schillen aardappels of snijden groenten.  Het is een leuke bezigheid en doet aan vroeger denken. En als je eten ruikt dan krijg je er vanzelf zin in. Bovendien is  een paar extra handen tijdens de maaltijd altijd welkom. Het geeft rust voor de cliënten op dit drukke tijdstip van de dag.

Maaltijden

De maaltijden zijn belangrijke onderdelen van de dag. Maakt u het graag gezellig aan tafel met liefdevolle aandacht voor iedereen?  Een paar extra handen tijdens de maaltijden zijn altijd welkom.  Aandacht zorgt er voor dat de cliënt meer geniet  van de maaltijd. Als vrijwilliger helpt u bij de voorbereidingen van de maaltijd  en na het eten met het opruimen en afwassen. Tijdens het eten zit u er bij en springt in waar het nodig is.
Om de gevolgen van verslikken bij cliënten te voorkomen, krijgt u een training aangeboden.

Maatje

Houdt u van persoonlijk contact en vindt u het fijn om een band met een cliënt op te bouwen, dan willen wij graag in gesprek met u. Wellicht heeft u een klik met een cliënt. Bijvoorbeeld door dezelfde interesses, hobby’s, afkomst of kerkelijke achtergrond. Wij zouden u graag aan elkaar voorstellen.  Even samen een boodschap doen of naar de markt? Samen de krant of een tijdschrift lezen? Even gezellig praten met elkaar, een spelletje doen, foto’s kijken of zomaar even bij elkaar zijn? Voor meerdere cliënten zoeken we vrijwilligers die bezoekmaatje willen zijn.

Ook jongere maatjes zijn van harte welkom. Er zijn jongere cliënten die spelletjes op de computer willen doen of die van voetballen houden. Voor hen zou het leuk zijn als er af en toe een leeftijdsgenoot langs komt om iets met hen te ondernemen.

U kunt iemand een fijne tijd bezorgen.

Mentor

Regelmatig komen er leerlingen van de middelbare scholen naar Norschoten om vrijwilligerswerk te doen. Zij werken soms in groepjes maar ook individueel. Gaat u graag om met ouderen maar ook met jonge mensen? Dan is dit een taak die bij u past. Kunt u jongeren enthousiast maken en motiveren en bent u daarbij ook duidelijk bij het stellen van grenzen dan zien wij u graag als mentor. De begeleiding van de jongeren wordt afgestemd met de contactpersoon vrijwilligers van de Mas (maatschappelijke stage) en de medewerker van de woning, de werkplek van de jongere. U geeft informatie over de taak aan de jongere en vertelt hen ook over de bejegening van de cliënten. Een mooie uitdagende taak.

Tijdens de maatschappelijke stage doen jongeren in het voortgezet onderwijs vrijwilligerswerk als onderdeel van hun schoolcarrière. Zij leveren op deze manier een bijdrage aan de samenleving én werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Restaurant

Sinds enkele jaren heeft Norschoten, locatie Klaverweide,  een mooi restaurant. Cliënten kunnen hier gezellig zitten samen met familie en vrienden. Er is koffie, thee en er zijn versnaperingen. Naast het restaurant is een klein winkeltje waar artikelen gekocht kunnen worden.  Om er voor te zorgen dat de gasten  zich welkom voelen op deze centrale plek in Norschoten, is er een vrijwilliger aanwezig. Hij of zij geeft  de cliënten en bezoekers  persoonlijke aandacht.  Er heerst een gezellige sfeer en men wordt gastvrij onthaald. Als er vragen zijn of als men iets wil nuttigen dan kan men bij de vrijwilliger terecht. Zorgt u er graag voor dat iedereen zich welkom voelt, dan kunt u hieraan bijdragen door vrijwilliger in het restaurant te worden.

Vervoer naar locaties dagcentrum

Chauffeurs zorgen dagelijks voor het vervoer van bezoekers van en naar een van onze dagcentrumlocaties in Barneveld, Lunteren/De Valk, Scherpenzeel, Putten en Garderen. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur bieden wij hen tal van activiteiten aan. Dit betekent dat de bezoekers voor die tijd thuis opgehaald worden en na 16.00u weer naar huis gebracht worden. Voor dit vervoer zoeken wij vrijwilligers. U kunt met de eigen auto rijden, maar het is ook mogelijk om met een rolstoelbus bezoekers te vervoeren.  Er wordt een rooster gemaakt zodat iedere chauffeur ingepland wordt op een tijd en met een regelmaat die voor hem of haar het beste uitkomt. Voor het rijden met uw eigen auto ontvangt u uiteraard een kilometervergoeding.

Vervoer rolstoelbus

Wanneer meerdere cliënten tegelijk naar een bestemming gaan is het ook mogelijk om met een rolstoelbus te rijden. Soms is er een uitstapje van een woning of worden meerdere bezoekers van het dagcentrum tegelijk opgehaald en weer naar huis gebracht.  Omdat dit een taak is met veel verantwoordelijkheden wordt gevraagd om vooraf een test af te leggen. Ook krijgt men instructies over het vastzetten van rolstoelen en de werking van de bus.

Wandelen

Houdt u er ook zo van om even lekker een eindje te wandelen en te genieten van de natuur? Wij hebben een aantal cliënten die het ook heerlijk vinden om buiten te zijn. Zij genieten met volle teugen van het zonnetje op hun gezicht en de wind in hun haren. Kijken hoe de bomen weer blad krijgen en de velden vol komen met mais. Mooi aangelegde tuinen en de eendjes die zwemmen in het water, kinderen op de fiets die hen groeten.
Veel cliënten zijn afhankelijk van een rolstoel en hebben dus iemand nodig die samen met hen gaat wandelen. Zomers samen een ijsje eten in het dorp of op bezoek bij de peuterspeelzaal, een gezellige babbeltje onderweg.

Ziet u uzelf al gezellig samen wandelen? Wij horen graag van u of u voorkeur heeft om in een groepje of liever alleen met één van onze cliënten naar buiten te gaan.