Vrijwilligersactiviteiten

Als vrijwilliger kunt u diverse activiteiten binnen Norschoten ondersteunen. Zowel buiten als binnen. Denk aan het ondersteunen van een groepsactiviteit, maar als u liever een-op-een contact met de cliënten wilt, kan dat ook. Een praatje, een kleine wandeling of samen op een duofiets; allemaal zaken waarmee u verschil kunt maken. U haalt de cliënten uit de dagelijkse routine en kunt echt even tijd en aandacht aan hen besteden. U krijgt er enorm veel waardering voor terug. Niet alleen van onze cliënten, maar ook van de medewerkers.

Hieronder treft u een beschrijving van de diverse vrijwilligerstaken of werkzaamheden, zoals voor buiten- als voor binnenactiviteiten.

Buitenactiviteiten

 

Duofietsvrijwilliger
©JL-8638 700x711aFietsen op een duofiets is een mogelijkheid voor cliënten die minder mobiel zijn om in beweging te blijven. Én een manier om lekker buiten te zijn en onder het fietsen gezellig een babbeltje te maken. Wilt u af en toe samen met een van onze cliënten een tochtje maken in het bos of in de wijk? Meldt u zich dan aan als duofietsvrijwilliger. De minimumleeftijd voor dit vrijwilligerswerk is 18 jaar.

Wandelvrijwilliger
Vindt u het leuk om als vrijwilliger met cliënten of met bezoekers van de dagbehandeling te gaan wandelen? Even weg uit het verpleeghuissfeertje en mooie plekjes bezoeken? Een boodschap in het dorp, naar het bos of een rondje door de wijk. Samen genieten van de bomen, bloemen en de zon. De minimumleeftijd voor dit vrijwilligerswerk is 18 jaar.

Veel van onze cliënten zijn afhankelijk van een rolstoel of lopen met een rollator. Zij vinden het heerlijk om even buiten te zijn, lekker te bewegen en een gezellig babbeltje te maken.

Wandelclubvrijwilliger
Op vrijdagmiddag gaat de wandelclub aan de wandel. De wandelclub bestaat uit een groep cliënten die in een rolstoel zitten en vrijwilligers. Hoe meer vrijwilligers er zijn, des te meer cliënten de frisse buitenlucht kunnen inademen. De vrijwilligers verzamelen zich van te voren en halen de cliënten op. Met z’n allen wordt er een uurtje gelopen en na afloop wordt er samen nog een glaasje fris gedronken. De wandelclub is een mooie gelegenheid om cliënten een plezier te doen en andere vrijwilligers te ontmoeten. De wandelclub gaat op sommige locaties ook door in de winter (bij goed weer).

Binnenactiviteiten

 

Maatje
Het is niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan. Gelukkig is er ook binnenshuis het nodige vertier waarbij de inzet van vrijwilligers van harte welkom is. Sommige cliënten houden van een spelletje of iemand wil samen de krant lezen om toch op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen buitenshuis. Een ander wil een praatje, samen koffiedrinken of in oude prentenboeken bekijken hoe het vroeger was. Misschien hebt u wel eenzelfde hobby als een van onze cliënten. Dan is het voor u beiden leuk om daar samen mee bezig te zijn of over te praten.

Ook onze jongere cliënten vinden het leuk als er af en toe een leeftijdsgenoot langs komt om iets met hen te ondernemen: een spelletje op de computer en dergelijke.

Kortom, als maatje is er altijd iets te doen. Je leert elkaar kennen en je bezorgt iemand een leuk uurtje.

Zang-  en muziekvrijwilliger
Op vrijdagen wordt er in de woningen gezamenlijk gezongen. De cliënten komen bij elkaar en met de hulp van vrijwilligers kan iedereen meedoen. In de liederenmap moet de goede bladzijde worden opgezocht worden, tussendoor helpt u met het uitdelen van een glaasje fris en na afloop wordt alles weer opgeruimd.

Houdt u van zingen en/of bespeelt u een instrument?. Op verschillende locaties  is  behoefte aan iemand die bijvoorbeeld keyboard of orgel kan spelen om de zanggroep te begeleiden.

Kookvrijwilliger
Elke middag of soms ’s avonds komen de cliënten bij elkaar om van de warme maaltijd te genieten. Vooraf wordt die maaltijd gekookt met hulp van een kookvrijwilliger. Cliënten worden actief betrokken om de maaltijd te bereiden, bijvoorbeeld door aardappels te schillen of groenten te snijden. Koken geeft gezelligheid; cliënten vinden het vaak fijn om er bij te zitten als er gekookt wordt; het doet hen aan vroeger denken. En voor hen geldt ook: Als je eten ruikt dan krijg je er vanzelf zin in.
Rond etenstijd is het altijd druk in de zorg. Een vrijwilliger geeft extra handen waardoor er meer rust is voor cliënten en als vrijwilliger is het  leuk om de cliënten te stimuleren mee te helpen.

Gastvrouw
Als gastvrouw schenkt u  ’s avonds na het eten nog even een kopje  koffie in en u bent in de huiskamer aanwezig voor een gezellig praatje of misschien nog een spelletje.  Voor onze cliënten is dit een mooie afsluiting van de dag. Even tot rust komen en dan naar bed.