Huis van weleer

waar herinneringen tot leven komen

Het huis van weleer (te vinden op de locatie Klaverweide) is een ruimte waar cliënten kunnen ontspannen door het ophalen van positieve herinneringen aan vroeger.

Iedereen is van harte welkom

Cliënten vinden het een prettige ruimte. Het is ingericht met oude voorwerpen die herinneringen oproepen aan vroeger: een foto van koningin Juliana en prins Bernhard, een pendule, et cetera. Het huis van weleer biedt zo een huiselijke en herkenbare sfeer uit de jaren 50 en 60.

Als u bij uw familielid op bezoek komt, is het huis van weleer de uitgelezen plek om u even samen in terug te trekken. Bijvoorbeeld als er een jarige is, drinkt u er samen koffie met iets lekkers. Of u merkt dat uw familielid onrustig is. Dit kan met name voorkomen bij cliënten met een vorm dementie. Soms is het fijn om even uit de sfeer van een gezamenlijke huiskamer te zijn. Dan biedt de kleinschaligheid van het huis van Weleer een ontspannen beleving. Ziet u de deur open staan, loopt u dan gerust binnen en maak gebruik van deze ruimte!

Reminiscentie

Het ophalen van positieve herinneringen wordt reminiscentie genoemd. Het is een vorm van begeleiding waarbij de ouderen teruggaat in de tijd. Dit kan een positieve bijdrage leveren aan het welbevinden.  Het helpt mensen wanneer de ruimte, zoals het huis van weleer, je helemaal meeneemt in de juiste beleving. Hierdoor worden alle zintuigen geprikkeld om je mee te laten voeren naar je herinneringen.