Ergotherapeut | Ellen Lodeweges

“Er is vertrouwen in mijn expertise en kennis”

Lachende vrouw

“Ik kan hier mezelf zijn. Ik heb de kans en ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen. Er is vertrouwen hoe ik de zorg invul met mijn expertise en kennis. Samen met mijn collega’s. We zijn zelfsturend.” Ergotherapeut Ellen Lodeweges gedijt goed in het vertrouwen dat ze binnen Norschoten ervaart.

Er is vertrouwen in mijn expertise en kennis”

Ellen begon ooit als stagiaire en is sinds 2018 in dienst bij Norschoten. “Ik maak deel uit van een team van acht ergotherapeuten die voor Norschoten werkzaam zijn. Ik heb bijna op alle locaties van Norschoten gewerkt en ben nu sinds deze zomer volledig aan de slag op onze revalidatie.”

Ergotherapie op de revalidatie is erop gericht dat mensen weer zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren in de thuissituatie. Dat kan via een therapeutische behandeling, maar ook door de juiste hulpmiddelen in te zetten. De cliënt heeft in de visie van Norschoten zelf de regie. “We stimuleren de revalidant daarom ook steeds vaker om tijdens de behandelperiode een paar uur naar huis te gaan. Kijken hoe je in je nieuwe situatie in eigen woonomgeving weer zelfredzaam kunt zijn.”

Cliënten ontzorgen

De behandelaren zoals Ellen zijn niet alleen maar bezig met therapie. “Naast de behandeling doen wij ook veel achter de schermen voor bijvoorbeeld het regelen van hulpmiddelen, in de breedste zin van het woord. Je kunt ook heel erg helpen met advisering. Bijvoorbeeld over de Wmo of de zorgverzekering. Met mijn advies kan ik voorkomen dat cliënten iets duurs aanschaffen terwijl ze het hulpmiddel ook door de zorgverzekeraar vergoed kunnen krijgen. Met onze kennis kunnen we revalidanten helpen bij wat er allemaal mogelijk en te regelen is in de ‘zorgwereld’.” Deze vorm van ontzorging past perfect in de visie van Norschoten.

Ellen voelt zich thuis binnen Norschoten. “We zijn hier heel warm naar elkaar. Uiteraard naar de cliënten, maar ook onderling als collega’s. Dat komt ook omdat je elkaar makkelijk weet te vinden, ondanks dat er meerdere locaties zijn. De lijntjes zijn kort en er is laagdrempeligheid. Je kent elkaar en dat is ook nodig om je werk goed te kunnen doen.”

Hoog expertise-niveau

Trots is Ellen op het hoge expertise-niveau binnen Norschoten. “We krijgen individueel en binnen de vakgroep de ruimte voor ontwikkeling. Je kunt natuurlijk niet alles doen, maar binnen de vakgroep stemmen we dit af. Of grond van waar je interesses liggen. Zo vind ik de Neuro-unit die zich bezighoudt met niet-aangeboren hersenletsel zoals Parkinson en CVA (beroerte, red.) heel interessant. Daarin wil ik mezelf ontwikkelen.”

Binnen de vakgroepen zijn er bijeenkomsten om de deskundigheid te bevorderen. Maar er is ook kennisdeling met andere vakgroepen. Bijvoorbeeld tijdens de lunchreferaten. “Tijdens de lunch vertellen collega’s waar ze binnen hun vakgroep op dat moment mee bezig zijn. Dat is heel interessant.”

Vacatures

Wil jij ook werken bij dé specialist in de regio Gelderland op het gebied van hoogcomplexe ouderenzorg?