Praktijkbegeleider | Jessica Dijkhuizen

“We krijgen bij Norschoten de ruimte om het anders te doen”

Lachende vrouw met bril en armen over elkaar

“Mijn persoonlijke ontwikkeling is gigantisch. Natuurlijk omdat ik nu in een compleet andere functie zit. Maar ook omdat ik mag afwijken van bepaalde protocollen, de ruimte krijg om te sparren met mensen en nieuwe ideeën kan inbrengen.” Jessica Dijkhuizen verruilde eind 2020 haar baan als verpleegkundige voor de huidige job als praktijkbegeleider van leerlingen en stagiairs bij Norschoten.

Jessica was dertig jaar actief als verpleegkundige in de ouderenzorg. “Ik vond het altijd heel erg leuk om leerlingen en stagiairs te begeleiden. Daar wilde ik mijn werk van gaan maken, als praktijkbegeleider. Ik zag een vacature bij Norschoten. Er was meteen een klik. Het verbinden en willen doorontwikkelen sprak me aan.”

Als praktijkbegeleider in het team Leren & Ontwikkelen houdt Jessica zich bezig met het opleiden en begeleiden van leerling-helpenden/verzorgenden/verpleegkundigen en stagiairs. Niet direct bij de handelingen op de werkvloer, maar overkoepelend. “Ik bewaak de voortgang, onderhoud de contacten met de school en examineer. Het hele voortgangstraject.” Daarnaast begeleidt Jessica de vaste medewerkers in de (bij)scholing van hun vaardigheden en coacht zij werkbegeleiders.

Gezond leerklimaat

Om voeling te houden met wat er op de werkvloer gebeurt, klappen Jessica en haar collega’s regelmatig hun laptop open aan de keukentafel in de woongroepen. “Als je tussen de bewoners, de medewerkers en de leerlingen zit te werken, kun je goed bewaken of het leerklimaat gezond is. De signalen die we daar oppikken, nemen we mee terug in het teamoverleg. Als het nodig is dan sparren we erover met het management.”

Dat sparren met elkaar, vindt Jessica kenmerkend aan het werken bij Norschoten. “Het zorgt voor een frisse wind. Als iemand iets signaleert, dan kijken we samen hoe we het naar iets positiefs kunnen draaien. Zo ontstaan er veel nieuwe ideeën. De zorg staat niet stil, er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen waarop je moet anticiperen. Dat kunnen we binnen Norschoten allemaal heel goed. Snel schakelen. Creatief denken. De ruimte krijgen om het anders te doen. Het gebeurt met allemaal met veel passie.”

We krijgen bij Norschoten de ruimte om het anders te doen”

Buiten de lijntjes kleuren

Jessica houdt ervan om buiten de lijntjes te kleuren. “De leerlingen Helpende+ krijgen van school bijvoorbeeld een opdracht om een ‘huishoudelijke activiteit’ uit te voeren. Dan kun je een wasje draaien of een reguliere maaltijd koken. Of je denkt: laat ik eens gek doen. Ik organiseer een pannenkoekenmiddag. Of meneer Jansen zegt altijd dat ie zo graag een visje eet; ik neem hem eens mee naar de visboer. Gewoon wat frisser kijken dan alleen maar strak binnen de protocollen. Daar word je toch veel vrolijker van? En de cliënt ook. Twee vliegen in één klap.”

“Zo halen we ook zoveel mogelijk organisatiebreed vernieuwing uit de examenopdrachten van verzorgenden IG en verpleegkundigen. Zeker als de examenopdrachten betrekking hebben op kwaliteitsverbetering. Die kwaliteitsimpuls implementeren we daar waar nodig. Dat levert iedereen binnen Norschoten iets moois op.”

Binnen Norschoten is er veel gelegenheid tot zelforganisatie. “Voor mensen die al wat langer in de zorgsector werken, is dat best even wennen. Er is hier geen manager die zegt: volgende week heb ik een cursus voor jou gepland. Nee, je weet dat bepaalde scholing verplicht is en je bepaalt zelf wanneer je ermee aan de slag gaat.”

Regie over eigen agenda

Binnen bepaalde kaders hebben de medewerkers veel regie over de eigen agenda. “Je hebt wel taken natuurlijk, maar ik kan het op zich vrij invullen wanneer ik daaraan werk. Of ik mijn uren nu verdeel over drie of over vijf dagen, dat is dan mijn keuze. Op deze manier kan ik ook veel beter maatwerk leveren.”

Vacatures

Wil jij ook werken bij dé specialist in de regio Gelderland op het gebied van hoogcomplexe ouderenzorg?