“Het draait om het gevoel van saamhorigheid en de aandacht voor het welzijn van de bewoners die mijn hart sneller doen kloppen”

Welkom bij het levendige verhaal van Moniek’s avontuur bij Norschoten! Een plek waar zorg en warmte elkaar omarmen, waar Moniek ontdekte dat haar passie voor ouderenzorg en haar hart voor psychogeriatrische zorg perfect samenkwamen.

Het begon allemaal toen ze die ene vacature tegenkwam. “We zijn blij met je, wees welkom!” stond er geschreven, en dat is precies wat ik voelde toen ik de website bezocht. Ik voelde me gewaardeerd en gewenst, en dat was een aangename verrassing voor mij.

Maar dit was geen impulsieve beslissing. Ik wilde graag in de ouderenzorg blijven werken vanwege mijn interesse in verpleegkundig handelen en het complexe redeneren over lichamelijke klachten. Somatische zorg leek de meest voor de hand liggende keuze. Maar al snel ontdekte ik dat psychogeriatrische zorg, oftewel PG, ook mijn hart wist te veroveren.

Intrigrerende puzzel

PG brengt een andere dimensie van zorg met zich mee. Het gaat verder dan alleen praktische handelingen; het vraagt om een scherp observatievermogen en begrip voor de behoeften van elke bewoner. Bij PG-zorg kijken mijn collega’s en ik niet alleen naar de fysieke gezondheid, maar ook naar het totaalplaatje van de bewoners en hoe we hen het beste kunnen helpen. De verschillende uitingsvormen van dementie intrigeren me. Het is een uitdagende puzzel om steeds aan te sluiten bij de behoeften van elke individuele bewoner. Soms roepen ze “au” terwijl er geen pijn is, of zeggen ze juist niets terwijl er wel iets aan de hand is. Ik ben gefascineerd door de diepgang van PG en hoe het zoveel meer is dan alleen rechtlijnige somatische zorg.

Een goed geoliede machine

Wat Norschoten echt bijzonder maakt, is het hechte multidisciplinaire team dat elkaar ondersteunt, als een goed geoliede machine. Samenwerken is hier de sleutel tot succes. Met praktijkverpleegkundigen, geriatrieverpleegkundigen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en psychologen zorgen we ervoor dat elke bewoner de best mogelijke zorg krijgt.

Het draait om het gevoel van saamhorigheid en de aandacht voor het welzijn van de bewoners die mijn hart sneller doen kloppen

Saamhorigheid en aandacht voor welzijn

Hoewel de christelijke identiteit van Norschoten een extra element is dat ik in mezelf herken, was het niet doorslaggevend voor mijn keuze. Het draait om het gevoel van saamhorigheid en de aandacht voor het welzijn van de bewoners die mijn hart sneller doen kloppen. Bij Norschoten staan welzijn en ’thuis’ zijn centraal, naast de gebruikelijke medische zorg.

Mogelijkheden zoeken en kansen benutten

Norschoten ademt vernieuwing in de ouderenzorg. Het is een plek waar out-of-the-box denken en een open vizier de norm zijn. Hier worden mogelijkheden gezocht en kansen benut, zonder ons te laten beperken door rigide regels. Neem bijvoorbeeld het recente vakantieavontuur waar een aantal van mijn collega’s samen met bewoners op reis gingen. Er waren twijfels over sommige bewoners die prikkels minder goed kunnen verdragen. Maar uiteindelijk bracht deze vakantie zoveel welzijn en plezier dat bewoners er nog steeds van nagenieten. Norschoten kijkt naar wat wél kan en zoekt altijd naar wat het beste is voor de bewoners.

Hier voel ik de vrijheid om vanuit mijn hart te werken in de ouderenzorg. Als ik me ergens niet lekker bij voel of als ik een ander idee heb, wordt dat gewaardeerd en staat men open voor mijn inbreng. Er zijn volop mogelijkheden om me als verpleegkundige verder te ontwikkelen en te specialiseren.

Allesbehalve saai en suf

De ouderenzorg bij Norschoten is allesbehalve saai of suf. Onder één dak bevinden zich talloze mogelijkheden en specialisaties, en met een groot behandelcentrum bruist het er van de energie. Ik vind het geweldig om juist in deze levensfase iets te kunnen betekenen voor mensen die al een heel leven achter zich hebben. De ouderenzorg is zoveel meer dan alleen het verzorgen van mensen in een verpleeghuis; het vereist een breed scala aan vaardigheden en betrokkenheid. Voor mij is een werkdag geslaagd als ik het gevoel heb dat ik iets heb kunnen bijdragen aan het welzijn van een bewoner. Het oplossen van kleine problemen, ervoor zorgen dat alles weer soepel loopt. Het horen van dankbaarheid van de cliënten en het team zijn voor mij onbetaalbaar.

Gauw aan de slag