‘Je bent er voor elkaar, zowel voor de bewoners als de collega’s’

Drie minuten fietsen naar je werk. Thuis als de kinderen uit school komen. Open, eerlijke en attente collega’s. Veel aandacht voor de wensen van de bewoners en hun familie. Goede zorg, zelfs tot ná de dood. Wat een prachtbaan heeft Yvonne Bikker-van der Lugt als verzorgende IG bij Norschoten.

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Een kanttekening is daarom op zijn plaats. Yvonne werkt als verzorgende IG in de nachtdienst; de werkdruk is voor haar collega’s overdag en ‘s avonds een stukje hoger. Puur door de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg. Yvonne ontvangt nieuwe collega’s daarom ook met open armen.

Toen Yvonne in november 2021 als verzorgende IG bij Norschoten kwam, viel haar vooral de gemoedelijke sfeer op. “De collega’s staan altijd voor elkaar klaar. Als er wat is, dan vallen ze je niet af in een rapportage of zo. Dat heb ik bij mijn vorige werk wel meegemaakt. Hier spreken we de dingen gewoon naar elkaar uit. We roddelen niet.”

Je bent er voor elkaar

Ze denkt dat het ook veel te maken heeft met de christelijke identiteit van Norschoten. “Je neemt die normen en waarden mee in je werk. Je liegt niet, je roddelt niet; je bent open en eerlijk. Je bent er voor elkaar, zowel voor de bewoners als de collega’s.”

Yvonne ontdekte het voordeel van de nachtdienst. Ze heeft een contract van 12 uur. “Ik werk meestal zo’n 2 à 3 nachten per 9 dagen. Daarna ben ik weer een poos vrij. Van kwart voor elf ‘s avonds tot zeven uur ‘s ochtends. Dus ik ben thuis als de kinderen ook thuis zijn. Ideaal. Als er nog twee collega’s bijkomen met zo’n contract dan hebben we de bezetting voor de nachtdienst in Putten rond.”

‘Je bent er voor elkaar, zowel voor de bewoners als de collega’s’

3 minuten fietsen naar het werk

Een ander voordeel: binnen 3 minuten fietst Yvonne naar haar werk. Norschoten heeft diverse locaties, dus er is er bijna altijd wel een dichtbij. “Ik dacht voorheen altijd dat je beter maar niet te dicht bij je werk kunt wonen. Maar nu kom ik overdag soms wel eens cliënten tegen in de wijk. Heel gezellig, maken we even een praatje.”

In de nachtdienst heeft Yvonne ook meestal wel tijd voor een praatje met de bewoners die dat even nodig hebben. “Het is fijn dat je die vrijheid hebt. In principe kun je het werk inrichten zoals je het zelf graag wilt. Ik zie dat ze bij Norschoten de dingen heel anders doen dan wat ik gewend was in mijn vorige werk.”

Tijd voor een spelletje met de bewoners

Yvonne geeft twee voorbeelden van de frisse wind die Norschoten door de ouderenzorg laat waaien. “Wat me meteen opviel, waren de ‘sfeermakers’. Dat er ‘s avonds vrijwilligers zijn die de tijd nemen om bijvoorbeeld een spelletje met de bewoners te doen. Dat vond ik zó bijzonder. Dat had ik in de ouderenzorg tot nu toe niet eerder meegemaakt.”

“Wat ik ook mooi vind, is dat Norschoten de ruimte biedt om een overleden bewoner in zijn eigen kamer te laten opbaren tot aan de uitvaart. De zorg gaat zelfs verder ná de dood. Pas ging er een overleden bewoner in de kist naar buiten voor de begrafenis en het personeel vormde een erehaag. Ze zongen een psalm voor haar. Dat vond ik zo mooi. Daarin onderscheidt Norschoten zich, denk ik.”

Gauw aan de slag